Public Transport Terminal – Arnhem

UNStudio’s design for Arnhem Centraal railway station is very ambitious, featuring numerous double-curved structures. To ensure the project’s financial feasibility, we have joined forces with the BAM/Ballast Nedam consortium in researching alternative construction methods. The load-bearing structure was built not in concrete but in steel, and the curved roof was constructed using prefabricated concrete elements.

Flexible mould:

mbX produced the concrete façade elements using a flexible mould: the most efficient method for manufacturing 1450 different double-curved elements with a total area of 4500 m².

Concrete mix:

The double curve in the elements virtually excluded the use of traditional reinforcement. A special glass fibre-reinforced concrete mix was developed for this project. As the flexural tensile strength of the concrete was the key factor, we opted for 3.6 and 1.2-meter panels in high strength concrete. The elements are produced under controlled conditions, using raw materials bought in advance in one single purchase to ensure that the elements are identically coloured.

The project involves façade, roof, and ceiling elements.

  • Principal: Sorba Projects b.v.
  • Architect: UNStudio