OV Terminal – Arnhem

Het ontwerp van UNStudio voor station Arnhem Centraal is zeer ambitieus met veel dubbel-gekromde vormen. Om de bouw financieel haalbaar te maken is in overleg met de bouwcombinatie BAM en Ballast Nedam gezocht naar alternatieve bouwmethodes. De draagconstructie is omgezet van beton naar staal en het golvende dak is uitgevoerd met prefab betonnen elementen.

Flexibele mal:

De betonnen gevelelementen zijn door mbX geproduceerd in een flexibele mal. De inzet van een flexibele mal is de meest efficiënte methode voor het maken van 1450 verschillende dubbel-gekromde elementen, totaal: 4500m².

Betonmengsel:

Vanwege de dubbele kromming in de elementen was het toepassen van traditionele wapening praktisch uitgesloten. Voor het project is een specifiek betonmengsel ontwikkeld met glasvezelwapening. Voor het beton was de buigtreksterkte bepalend, zodat gekozen is voor hoge-sterkte beton. De panelen hebben een stramienmaat van 3,6 en 1,2 meter. De elementen worden geproduceerd onder geconditioneerde omstandigheden, met vooraf in één keer ingekochte grondstoffen om een gelijke kleur van elk element te waarborgen.

Het project omvat zowel gevel- dak- als plafondelementen.

  • Opdrachtgever: Sorba Projects b.v.
  • Architect: UNStudio