Station Lansingerland-Zoetermeer genomineerd voor betonprijs

Station Lansingerland-Zoetermeer is genomineerd voor de betonprijs in de categorie ‘civiele bouwwerken’.

Station Lansingerland-Zoetermeer

Het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer is een toekomstbestendig, duurzame en groene vervoersknoop met een prettig verblijfsklimaat. Het concept is een groene stedelijke ruimte op hoogte, een parkachtige laan boven de spoorlijn Utrecht-Den Haag en de snelweg A12.

Uniek hekwerk met takkenpatroon

De hekwerken rond het dek zijn uitgevoerd in een haarscherp takkenpatroon van zeer hoge sterke beton, dat speciaal voor dit project is ontwikkeld. Het takkenpatroon van de zeer slanken hekwerken komt ook terug in de wanden van het landhoofd. Om deze complexe en fijne takkenstructuur mogelijk te maken is er gewerkt met dunne, zorgvuldig verzinkte wapeningsstaven en zeer hoge sterkte beton (ZHSB). De grote afmetingen van de randelementen was uitvoeringstechnisch een uitdaging. Een vooruitstrevend aspect van het kunstwerk is het meervoudig ruimtegebruik op het dek door bomen op het kunstwerk te introduceren die aansluiten bij de takkenstructuur. 

Nominatie categorie ‘woningbouw’

Naast de nominatie in de categorie ‘civiele bouwwerken’ is mbX ook genomineerd in de categorie ‘woningbouw’ voor haar unieke betonnen wenteltrap in een woning in Amsterdam. Lees hier meer over het project.